שירותי המרפאה
הכנה רפואית לנסיעה לאפריקה על ידי רופא מומחה.
המלצות ומתן חיסונים מותאמים לאפריקה.
מדריך רפואי למטיילים ולתרמילאים PDF - המדריך הרפואי המלא לטיול.
מפה הנותנת תמונה עדכנית של אזורי ריכוז המלריה באפריקה.
מימון
בהסדר עם כל קופות החולים.
חיסונים לאפריקה
קדחת צהובה (Yellow Fever) - לכל משך הנסיעה, למדינות אנדמיות (מדינות עם סיכון) על פי דרישה של ארגון הבריאות העולמי.
נסיעות לאזורים לא אנדמים, עם תחנת מעבר (למשל TRANSIT) החיסון נדרש רק בשהיה של מעל 12 שעות במדינה אנדמית (למשל אתיופיה). בנסיעות עם זמן מעבר קצר מ-12 שעות המטייל מקבל מסמך "פטור מחיסון".
דלקת מוח מנינגוקוקלית (Meningococal Meningitis) - לאזור מוגדר כ"חגורה מנינגוקוקלית": לכל משך הנסיעה. ליתר המדינות דרומית מהחגורה המנינגוקוקאלית באפריקה, לפי מדינות עם סיכון גבוה, החיסון מומלץ לנסיעות של שבועות או יותר.
פוליו (שיתוק ילדים) – למדינות מסויימות , מנה 1 לאחר גיל 18.
חיסון משולש נגד חצבת, חזרת ואדמת (MMR) - כמו לכל העולם : לילידי 1957 – 1977 שאין תיעוד של 2 מנות חיסון,או בדיקת נוגדנים שמראה שחלו בעבר או יש סיפור ברור של מחלת חצבת בעבר.
Tdap חיסון טטנוס עם שעלת – לאחר 5 -10 שנים מחיסון בעבר (לנסיעות קצרות או ארוכות בסיכון גבוה בהתאמה).
דלקת כבד A (Hepatitis A) - לרוב הנסיעות באפריקה
טיפוס הבטן (Typhoid) - לרוב הנסיעות באפריקה (יש הבדלים בין מדינה למדינה ובהתאם למשך וסוג הטיול).
דלקת כבד B (Hepatitis B) – בהתאם לסוג החשיפה, מחלה שעוברת עם דם מזוהם ומוצריו, מחטים ומזרקים.
כלבת (Rabies) - 2 מנות בהפרש של שבוע לטיולי שטח ממושכים (4 שבועות או יותר). 2 חיסונים מקנים הגנה למשך 3 שנים. שימו לב: אחרי נשיכה בכל זאת יש לפנות בהקדם למרפאה לקבלת תוספת של עוד 2 חיסוני כלבת
תרופות לנסיעה לאפריקה
מלריה
למעט במדינות צפון אפריקה (כמו מרוקו או מצרים), בכל המדינות שדרומית לסהרה קיימת נפיצות גבוהה של מחלת המלריה. הסיכון לחלות במלריה הוא הגבוה ביותר באפריקה, לכן אין להקל ראש וחשוב מאוד לקבל טיפול מניעתי עם Malarone, כדור 1 יום לפני הנסיעה, כל יום במהלך הנסיעה ועד 7 ימים לאחר היציאה מאזור נגוע.
תרופות נוספות:
למטיילים ששוהים יותר ממספר שבועות באפריקה ועוברים ממדינה למדינה מומלץ לקחת תרופות למניעה (בהתאם לאזור).
שלשול מטיילים: בגלל רמת ההיגיינה הירודה במדינות אפריקה, קיים סיכון גבוה ללקות במחלה זו.
יש להקפיד על היגיינת מים ומזון. במקרה של שלשול ניתן לטיפול עצמי ע"י תרופות העוצרות השלשול ובנוסף במקרים קשים במיחד באנטיביוטקה. מרשם והסבר פרטני יינתנו ע"י הרופא במרפאה.
מחלות נפוצות באפריקה
- שחפת - נפוצה באוכלוסייה מקומית. אנשים בסיכון גבוה להידבק (למשל התנדבות עם מקומיים, צוות רפואי) יכולים לבצע בדיקת מנטו לפני הנסיעה בלשכות הבריאות או במלש"ח (מרפאה לבירור וטיפול בשחפת).
- צ'יקונגוניה - המחלה מועברת ע"י עקיצת יתוש. אין חיסון – יש להתמגן בפני עקיצות (בעיקר ביום).
- זיקה – הנגיף קיים במזרח אפריקה , מדינות מזרח אסיה , מרכז ודרום אמריקה. נגיף הזיקה מועבר בעקיצת יתוש ולכן מומלץ לשים דגש על התמגנות בפני עקיצות יתושים (בעיקר ביום). ביטוי המחלה : חום, כאבי ראש, כאבי שרירים ומפרקים, פריחה על פני העור. בממחצית המקרים המחלה ללא סימפטומים כך שלא ניתן לדעת מי נדבק או לא. לנשים הרות מומלץ לדחות נסיעה לאזור עד אחרי הלידה. זוגות המתכננות הריון מומלץ לחכות חודשיים האישה ו-3 חודשים הגבר (הנגיף נשאר עד 3 חודשים בנוזל זרע וכך עלול הגבר להדביק את האשה). בדיקות לבירור הדבקה לאחר הנסיעה נעשות במעבדות וירולוגיות בבי"ח תל השומר והדסה (במימון עצמי).
- נשיכות בעלי חיים – הכלבת מועברת על ידי נשיכת יונקים (כולל קופים ועטלפים), נדיר שמועברת על ידי שריטה. מחלת הכלבת נפוצה בעולם המתפתח , במיוחד באזורים כפריים באפריקה, מזרח אסיה, מרכז ודרום אמריקה. במקרה של נשיכה יש לשטוף היטב משך 15 דקות עם מים וסבון ולפנות לטיפול רפואי מידי! אחרי נשיכה תמיד חובה לשקול חיסון כלבת , ללא קשר אם חוסנו בעבר או לא (מספר מנות מופחת למי שחוסן לפחות עם 2 מנות )
- נשיכת קופים - מעבירים מחלות כגון כלבת והרפס B במקרה של נשיכה יש לשטוף היטב משך 15 דקות עם מים וסבון ולפנות לטיפול רפואי מידי!
- לישמניה (שושנת יריחו) - מועבר על ידי זבוב החול יש להתמגן בפני עקיצות.
- וירוס ההנטה ה Hantavirus - מועבר ע"י מכרסמים באזורים מסוימים.
- ברוצלה - נפוץ ברוב המדינות המתפתחות. מומלץ לא לצרוך מוצרי חלב שאינם מפוסטרים.
- מחלת גבהים – עליה הדרגתית לגובה כל מקרה של הרגשה רעה כגון כאבי ראש, בחילות, תשישות, קושי בנשימה ועוד – יש לרדת לגבהים נמוכים יותר. ניתן לשקול נטילת תרופות למניעת מחלת הגבהים.
* ההמלצות וההנחיות אינן מהוות תחליף לייעוץ רפואי.