בדיקת CT ריאה לאבחון מוקדם של סרטן הריאה

סרטן הריאות הינו הגידול השכיח ביותר כיום כגורם תמותה מסרטן. אולם גילוי מוקדם של המחלה, באמצעות בדיקת C.T ריאה במינון קרינה נמוך, מעלה משמעותית את סיכויי ההחלמה וההישרדות. את הבדיקה ניתן לבצע במכון מור והיא מומלצת לכל אדם מעל גיל 54 שמעשן או עישן קופסה ומעלה ליום במשך 30 שנים ויותר, או 2 קופסאות ליום במשך 15 שנים ויותר.

רקע

סרטן הריאה הינו הגידול השכיח ביותר כיום כגורם תמותה מסרטן בנשים ובגברים. הגידול נפוץ במיוחד בקרב מעשנים כרוניים. עד כה לא נמצאה בידי הרפואה שיטה יעילה לגלוי מוקדם של סרטן זה. כידוע, סיכויי ההישרדות במחלות ממאירות תלויים בראש ובראשונה בשלב הגילוי. ככל שהגילוי מוקדם יותר, סיכויי ההישרדות וההחלמה טובים יותר. כיום, יש בידינו הוכחות ראשוניות, שבאמצעות בדיקת .C.T מיוחדת במינון קרינה נמוך, ניתן לגלות את סרטן הריאה כבר בשלבים מאוד מוקדמים, בטרם חל פיזור של המחלה. צילומי רנטגן רגילים של הריאות אינם מאפשרים גילוי מוקדם כזה ועל כן הינם מוגבלים כאמצעי לגילוי מוקדם.

מחקר חדש של המכון האמריקני הלאומי לסרטן בדק וקבע: בדיקת סיטי ריאה לגילוי מוקדם של סרטן הריאה בקרב מעשנים (ומעשנים לשעבר) מפחיתה ב- 20% את התמותה מסרטן הריאה!

תסמינים

  1. שיעול מתמשך או שינוי באופי השיעול הרגיל.
  2. דלקת בבית החזה אשר אינה מגיבה לטיפול תרופתי.
  3. שיעול והפרשה של ליחה דמית.
  4. צרידות.
  5. כאב בחזה או בכתף - ניתן לחוש בכאב עמום או חד בחזה בעת שיעול או בלקיחת שאיפה עמוקה - מה שמצביע על בעייה אפשרית בריאות.
  6. איבוד תיאבון וירידה במשקל.
  7. קוצר נשימה.
  8. קשיי בליעה.
  9. עייפות קיצונית (תשישות) וישנוניות.
  10. קצוות אצבעות הידיים הופכות לגדולות יותר ומעוגלות יותר.
  11. נפיחות בבלוטות הלימפה באיזור הצוואר.

כל התסמינים הללו עלולים להיגרם גם על ידי מחלות אחרות שאינן סרטן.

למי מומלצת הבדיקה

בדיקת .C.T מיוחדת זו (.Low Dose Spiral C.T) מומלצת לאנשים בגיל 54 ומעלה אשר "צברו" לפחות 30 שנות קופסה (עישון של חפיסת סיגריות ליום, במשך 30 שנים, או שתי חפיסות ליום, במשך 15 שנים). מדובר הן במעשנים בהווה והן באנשים שעישנו בעבר והפסיקו עד לפני 15 שנים. כידוע, הסיכון לפתח סרטן הריאה במעשנים נמשך עוד שנים רבות לאחר הפסקת העישון.

  1. הבדיקה מתאימה לאנשים השוקלים עד 150 ק"ג.
  2. אנשים הנעזרים בכסא גלגלים: הבדיקה מתבצעת בשכיבה על הגב. לא ניתן לבצע את הבדיקה אם לא מתאפשרת שכיבה על הגב. יש להגיע עם מלווה.

מטרת הבדיקה

לזהות נגעים קטנים בריאה בשלב שהגידול טרם התפשט ושלח גרורות, או נתן סימנים קליניים.

הבדיקה עצמה הנה פשוטה, קצרה, ללא הזרקת חומר ניגוד. בהסתמך על ממצאי הבדיקה, יינתן דוח רפואי מסכם ויומלץ על המשך ברור ומעקב לגבי כל נבדק/ת. המלצות אלה יש להעביר אל רופאך האישי בהקדם. חשוב לקרוא בעיון מסקנות סיכום ממצאי הבדיקה ולנהוג כפי שמומלץ שם. במקרה של ממצאים חיוביים יועבר הסכום גם לידיעת הרופא/ה המטפל/ת.

האזינו לד"ר יוסף אקשטיין מסביר על הבדיקה ברדיו 102FM

סרטון ריאה

הכנות והנחיות

לכל הבדיקות, הייעוץ והאבחונים בתחום גילוי מוקדם וסקר

לכל בדיקות סי טי ויתר בדיקות הדמיה

צור קשר

שדות המסומנים ב * הינם שדות חובה

*
*
*
*