ורידים בולטים ברגליים: מה הגורמים וכיצד מטפלים?

ורידים בולטים ברגליים (דליות) הם תופעה הפוגעת ב- 25% מכלל האוכלוסייה. למרות שעבור רבים הוורידים מהווים פגם אסתטי, עבור רבים אחרים זו בעיה בריאותית של ממש. מהם הגורמים וכיצד מטפלים? כל הפרטים בפנים

ורידים בולטים ברגליים מופיעים כאשר הורידים מאבדים גמישות ומתרחבים. לרוב הם יהיו נפוחים בעלי צבע סגול או כחול ולעיתים יגרמו לכאבים. תופעת הורידים הבולטים זו פוגעת בכל האוכלוסייה, כ- 25% מהמבוגרים סובלים מכך, אך היא נפוצה בעיקר אצל נשים. מהם הגורמים לוורידים ברגליים והאם הם עשויים להיות מסוכנים? כל המידע החיוני.


מהם הגורמים לוורידים ברגליים?


הגורם העיקרי להופעת ורידים ברגליים הוא בעיה בזרימת הדם. העורקים נושאים דם מהלב אל שאר הגוף והוורידים מחזירים דם אל הלב. כדי להחזיר את הדם מהרגליים אל הלב, שרירי הרגליים משמשים כמשאבה העוזרת לוורידים להזרים את הדם נגד כוח הכבידה. במהלך תהליך זה שסתומים זעירים בוורידים נפתחים כשהדם זורם למעלה ונסגרים מיד לאחר מכן כדי למנוע מהדם לזרום בחזרה למטה. עם השנים, השסתומים נחלשים והורידים מתרחבים, מאבדים את הגמישות שלהם ונוצר מצב בו זרם הדם זורם בצורה דו-כיוונית. עליית לחץ הדם גורם להגדלה בנפח הורידים וכתוצאה מכך הם הופכים לבולטים.

ורידים בולטים ברגליים במהלך ההיריון

נשים רבות הנמצאות בהריון סובלות מורידים בולטים ברגליים. הסיבה לכך נעוצה בכך שבמהלך ההיריון ישנו לחץ של הרחם על וורידי האגן אליהם מתחברים וורידי הרגלים ובכך יש הפרעה לזרימת הדם מהרגליים לכיוון הלב ועליה בלחץ הדם בוורידי הרגלים. . כמו כן הורמונים שמופרשים מהשליה גורמים להרחבה והרפיה ברקמות הגוף כולל בוורידים.
בניגוד להופעתם של ורידים בולטים ברגליים המופיעים בעקבות הגיל, הורידים הבולטים המופיעים במהלך ההיריון ניתנים לשיפור ללא צורך בטיפול רפואי במהלך 12 חודשים שלאחר הלידה.
מהם הסיכונים של ורידים ברגליים?
למרות שעבור רוב האנשים ורידים בולטים ברגליים מהווים פגם אסתטי הפוגע במראה הכללי ובביטחון העצמי, ישנם אנשים רבים הסובלים מסיבוכים רפואיים המקשים על ניהול אורח חיים תקין. ישנם כמה

סיכונים בריאותיים להופעתם של ורידים בולטים ברגליים:

דימום

ורידים בולטים הנמצאים סמוך לעור יכולים לדמם בעקבות גירוד, פציעה או חתך. בניגוד לחתך בעור, דימום מהוריד יותר קשה לעצירה, לכן, בעת דימום יש לשכב על הגב ולהרים את הרגליים למעלה תוך לחיצה על הדימום וחבישה עם תחבושת לוחצת. אם הדימום לא מפסיק יש לפנות לקבלת עזרה רפואית כדי למנוע איבוד דם.


קרישי דם

אם יש קרישי דם הנמצאים בוורידים הממוקמים מתחת לפני השטח של העור, הדבר עלול לגרום לדלקת ורידים או לפקקת ורידים, אשר עלול לגרום לכאב ונפיחות ברגל ובמקרים קיצוניים אף לגרום לתסחיף ריאתי.

אי ספיקת ורידים כרונית

מצב בו הורידים לא מצליחים להזרים דם כראוי מפריעה לפעילות התקינה של זרם הדם בגוף. מצב זה עלול לגרום לאקזמה דלקתית, שהופכת את העור לאדום עם קשקשים, או לכיבים ורידיים ול כאבים המתפתחים בעקבות לחץ מוגבר על הורידים של הרגליים.

טיפולים לוורידים ברגליים


כיום קיימים מגוון טיפולים לוורידים ברגליים:

גרבי לחץ תומכים
גרבי לחץ תומכים אינם פותרים את בעיית הוורידים אבל יכולים להקל על תלונות כגון כאב ונפיחות כל עוד גורבים אותם.. הגרביים המיוחדים, המגיעים ברמות לחץ שונות, לוחצים על הרגל ומשפרים את זרימת הדם. את התאמת הגרב יש לעשות באמצעות רופא מומחה.

טיפול בסקלרותרפיה מונחית אולטרסאונד
טיפול הסקלרותרפיה נעשה על יד הזרקת תמיסה מיוחדת בהנחית אולטרסאונד ישירות לווריד הפנימי הלא תקין שהינו מקור הבעיה ברגל. התמיסה גורמת לכיווץ הווריד וליצירת תגובה בדופנות הוורידים וגורמת להן להידבק. בעקבות זאת הוריד נאטם ובסופו של דבר נעלם.
טיפול זה נוח למטופל, אינו מכאיב בזמן הטיפול, אינו דורש כל הרדמה ומאפשר לרוב חזרה מידית לפעילות יום יומית. לרוב ניתן לחזור על טיפולים אלה במידת הצורך.

טיפול בלייזר וגלי רדיו
הטיפול בלייזר ובגלי רדיו מתבסס על אנרגיית חום הגורמת להרתחת הדם ולכוויות בדופן הוורידים. הטיפול מכאיב ודורש לכן הרדמה סביב הווריד המטופל לכל אורכו. לאחר מכן מעבירים לתוך הווריד צנתר של גלי רדיו או סיב לייזר. טיפול זה דורש ווריד שאינו מפותל ומסוגל בפני עצמו לפתור לרוב רק חלק של הבעיה ורק בחלק מהמטופלים. לרוב לא ניתן לחזור על טיפולים אלה במידת הצורך.


מהם הסיכונים של הטיפולים השונים?

תופעות הלוואי של הטיפולים להעלמת ורידים כוללות פיגמנטציה, אדמומיות, גירודים וחבורות, אך הן לרוב זמניות ומשתפרות עם הזמן. במקרים נדירים תיתכן נפיחות של הרגל ודלקת במקום בו נעשתה הזריקה. בכל מקרה בו תופעות הלוואי לא עוברות או שאתם חושדים שיש החמרה במצב, מומלץ ליצור קשר עם הרופא המטפל.


כיצד ניתן למנוע ורידים ברגליים?

למרות שלא ניתן למנוע לגמרי את הופעתם של ורידים בולטים ברגליים, עריכת שינויים באורח החיים תוך הקפה על פעילות גופנית קבועה ואכילה בריאה יאפשרו לשפר את זרימת הדם וטונוס השרירים, דבר שיכול להפחית החמרה של ורידים בולטים קיימים ואף להאט ולמנוע את הופעתם של ורידים בולטים חדשים.

מעוניינים לקבוע תור לטיפול או לשמוע פרטים נוספים? חייגו *3171

צור קשר

שדות המסומנים ב * הינם שדות חובה

*
*
*
*