כ-1500 חולים ישראלים מאובחנים בסרטן הריאות בכל השנה, הנחשב לגורם המוביל לתמותה מבין המחלות הממאירות. הדרך להביס את הגידול המאיים קשורה בשינויים באורחות החיים ובאיתור מוקדם של המחלה הממאירה. מהם גורמי הסיכון לסרטן הריאות, אילו סימנים מעידים על התפתחות של גידול ממאיר וכיצד ניתן לאבחן? כל המידע החיוני.
מהם הגורמים לסרטן הריאות?
הסיבה העיקרית להתפתחות סרטן ריאות היא עישון וכ- 85% ממקרי המוות עקב סרטן ריאות נגרמים בגללו. הסיכון להתפתחות גידול ממאיר באזור עולה ביחס לשנות החפיסה (נתון המכפיל את כמות החפיסות אותן מעשן אדם ביום עם כמות השנים בהן הוא מעשן). הפסקת עישון, גם לאחר שנים, עשויה להוריד באופן משמעותי את הסיכוי ללקות בסרטן הריאות. גם עישון פאסיבי עלול לגרום להתפתחות סרטן ריאות.
בקרב אלה שאינם מעשנים או נהגו לעשן בעבר, קיימים מספר גורמי סיכון נוספים להתפתחות סרטן ריאות, בניהם חשיפה לגז ראדון, לכמות גדולה של זיהום אוויר או לאסבסט. מקורם של סוגים מסוימים של סרטן הריאות נעוץ במאפיינים גנטיים וחלק קטן מהמקרים אף מתפתחים מסיבות שאינן ידועות.
מהם התסמינים לסרטן הריאות?
למרות שגידול ממאיר בריאות גורם להפרעה משמעותית בתפקודן, הסימנים להתפתחותו יופיעו לרוב בשלב מאוחר יחסית, עם התקדמות המחלה. התסמינים לסרטן הריאות תלויים באזור בו התפתח הגידול: כך לדוגמה, גידולים שהתפתחו בסמוך לסמפונות הגדולות עשויים לגרום לשיעול כרוני המלווה לעיתים בפליטת דם, צפצופים בנשימה, קוצר נשימה ועוד. גידולים הממוקמים באזורים צדדים יותר עלולים לגרום לכאבים בחזה בזמן הנשימה. בנוסף התפתחות הגידול הממאיר עשויה להוביל לאבדן משקל, כאבי עצמות ואף כאבי ראש פתאומיים.
כיצד מאבחנים?
קיימת סדרת בדיקות הכרחית לבחון סרטן ריאה ומספר בדיקות נוספות המשמשות לבירור סוג הגידול הממאיר ושלב המחלה ולקביעת אסטרטגיית הטיפול:
צילום רנטגן של בית החזה
יעילותם של צילומי רנטגן של בית החזה לא הוכחה בכל הנוגע לזיהוי של סרטן הראות. במרבית המקרים, כאשר מתגלה גידול בצילום החזה, הגידול כבר בשלב מתקדם וקשה לטיפול. צילום רנטגן של בית החזה מספק תמונה דו ממדית של חלל בית החזה וגידולים קטנים מאוד או מוסתרים מאחורי עצמות לא יקלטו בו.
בדיקת CT
בדיקת CT מספקת תמונה מדויקת יותר, זאת בהשוואה לזו הנוצרת בעזרת צילום הרנטגן. בדיקת ה-CT מסוגלת להבחין בגידולים קטנים ונותנת תמונה תלת ממדים של הגידול. בנוסף, בדיקה זו מסייעת באבחון התפשטות הגידול לבלוטות הלימפה שמקיפות את הריאות.
ביופסיה
בדיקת ביופסיה מאשרת את נוכחותו של גידול מאיר באזור הריאות. חלקים קטנים מהרקמה החשודה מוסרים ונבחנים תחת עדשת המיקרוסקופ על ידי פתולוג. הביופסיה לא רק מאשרת את הימצאותם של תאים ממאירים אלא גם מסייעת בקביעת סוג הגידול הסרטני. הביופסיה תתבצע לרוב על רקמות מהריאה, אך לעיתים יילקחו דגימות מבלוטות הלימפה באזור או מהנוזל המצוי בחלל החזה.
למרות שהסימנים לסרטן הריאות אינם מופיעים לרוב בשלבי המחלה הראשוניים, ערנות להם, ביצוע שינויים באורח החיים וביצוע בדיקות סקר תקופתיות, בעיקר בקרב מעשנים, עשויים להגדיל את הסיכוי לגילוי מוקדם של סרטן הריאות ואף לשפר משמעותית את אחוזי ההחלמה ממנו.
מעוניינים בפרטים נוספים על סי.טי ריאה לגילוי מוקדם של סרטן הריאה? השאירו פרטים ונחזור אליכם