אנדומטריוזיס הינה מחלה גינקולוגית המופיעה לרוב אצל נשים בגיל הפריון, כלומר גיל הפעילות ההורמונלית של האישה. מחלה זו נוצרת מהופעת תאי רירית הרחם איזורים שונים באגן ובטן ומיחוץ לרחם. תאים אלה מופיעים במקומות שאינם טבעיים עבורם ועקב כך יוצרים תהליך דלקתי מקומי, יצירת ציסטות, מוקדי אנדומטריוזיס רגישים והדבקויות באיזורים הללו. הסיבה מדוע תאים אלו מופיעים ונשארים באותם לא ברורה וידועה וישנן רק השארות.
סוגי הנגע שקיימים הם ציסטות בשחלות (אנדומטריומה), מוקדי אנדומטריוזיס עמוקים באגן אשר יכולים גם לערב אברים שכנים כגון מעיים, שלפוחית שתן, שופכנים ועוד ומוקדים קטנים שנקראים מוקדים פריטונאליים. ברוב המקרים נגעי האנדומטריוזיס ישפיעו על אברי הרבייה באגן כולל שחלות, חצוצרות, רצועות הרחם ועוד. אברים נוספים שעלולים להיות מעורבים כולל את המעי, מערבת השתן, עצבים באגן ועוד. במקרים פחות שכיחים תהייה מעורבות של אברים מרוחקים בבטן עליונה, סרעפת, מערכת הנשימה ועוד.
כיום נמצא כי בין 10-15% מנשים בגיל הפריון סובלות מאנדומטריוזיס. לא ברור מדוע לחלק מהנשים נטייה לפיתוח אנדומטריוזיס ולאחרות לא. כמו כן חלק מהנשים עם אנדומטריוזיס יסבלו התופעות וכאבים קשים אולם חלק (קטן יחסית) לא יסבלו מתסמינים על אף נגעי אנדומטריוזיס. ידוע לעולם הרפואה כי אנדומטריוזיס הינו מצב תלוי אסטרוגן ומושפע מאיזון הורמונלי, ידוע כי יתכן קשר משפחתי ויתכן קשר גנטי.
תסמינים
התסמינים האופיינים באנדומטריוזיס כוללים כאבים בזמן הווסת, כאבים בזמן יחסי מין, כאבי אגן ממושכים, כאבים בזמן יציאות והפרעה ביציאות המופיעים בזמן הווסת, כאבים והפרעה במתן שתן בזמן הווסת וכן אי פריון כתוצאה מאנדומטריוזיס.
אבחון
האבחון של אנדומטריוזיס מבוסס על הבנה מלאה של מכלול התלונות של המטופלת ועל בדיקה גינקולוגית יסודית אשר יחדיו ניתן להגיע להבנה ממה האישה סובלת והאם יש חשד גבוה לאנדומטריוזיס. ישנה חשיבות רבה לצוות אשר עושה את הבדיקה כי ישנו צורך בנסיון רב באבחון של אנדומטריוזיס ובמודעות גבוהה גם כן. ניתן למצוא נשים רבות אשר סובלות מאיחור ניכר באבחנה ונשים בהם פוספסו ממצאי אנדומטריוזיס חשובים.
אבחון חד משמעי בנשים חשודות נעשה ע״י ביצוע לפרוסקופיה, ניתוח עם מצלמה קטנה המוחדרת לבטן ומאפשרת לראות את כל הממצאי אנדומטריוזיס בבטן ולדגום אותם ואף לטפל באנדומטריוזיס.
ההחלטה על צורך בטיפול, על אופן הטיפול, האם יש מקום להמליץ על טיפול תרופתי או טיפול ניתוחי או האם להמליץ על טיפולים משלימים נוספים יכולה להתקבל רק לאחר הערכה מלאה של רופא המומחה בתחום האנדומטריוזיס ולאחר שקיבל את כל האינפורמציה של תלונות האישה, הממצאים השונים ולאחר הבנה של המעורבות המערכות השונות בגוף.
לאור כל זאת יש חשיבות שכל מטופלת עם אנדומטריוזיס תפנה למרפאת אנדומטריוזיס ורופא מומחה לאנדומטריוזיס על מנת לבנות תוכנית טיפולית נכונה ומתאימה עבורה.
מעוניינת במידע נוסף או בקביעת תור למרפאת אנדומטריוזיס? מלאי פרטים כאן ונחזור אלייך בהקדם