סקירת מערכות בשבוע 12 להריון

כל אישה בהריון, מעוניינת לדעת מוקדם ככל האפשר שלעובר שבבטנה אין מומים ופגמים גנטיים והיא יכולה להמשיך בהריון ללא סיכון. עד היום, בוצעה סקירת מערכות מוקדמת בין השבועות ה-13-17 להריון אולם כיום עם התקדמות הטכנולוגיה והרזולוציה של המתמרים הנרתיקים, ניתן להקדים את הסקירה עד השבועות 12-13

סקירת מערכות וסקירת מערכות מוקדמת

"האולטרסאונד הוא הסטטוסקופ של הגינקולוג", אומר ד"ר אורי ארליך מומחה ביילוד וגינקולוגיה במרכז מור לאשה ברמת אביב. "סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת באמצעות אולטרסאונד בטני או נרתיקי, אשר בודק את המערכות השונות אצל העובר ומוודא את תקינותן. במהלך הבדיקה נבדקים גודל העובר, הדופק, כמות מי השפיר ומיקום השליה אך באמצעות טכנולוגיה מתקדמת הקיימת כיום, ניתן גם לבדוק (כמעט) את כל איברי העובר כאשר גודלו הוא כעשרה ס"מ בלבד!"

בסקירה הנעשית בשבוע מוקדם, נבדקים מבנה הגולגולת והמוח והגומה האחורית במוח הכוללת את המוח קטן. כמו כן נבדקים העיניים והשפתיים, הריאות, הלב (שגודלו פחות מס"מ אחד!) והקיבה, הכליות, שלפוחית השתן ואזור כניסת חבל הטבור לבטן. במערכת השלד יבדקו הגפיים ועמוד השדרה.

החידוש האחרון בתחום זה הוא בדיקה הנעשית באמצעות מתמר בגישה נרתיקית, כאשר המרחק של המתמר מהעובר הינו לעיתים פחות מס"מ אחד. לכן, במחקרים חדשים בתחום כבר משנים את הקביעה מתי ניתן לאבחן מומי לב. כיום, מציין ד"ר ארליך, בלב שגודלו ס"מ אחד בלבד (הגודל של לב בשבוע 14 בהריון) כבר ניתן לאתר את רוב מומי הלב. את מין העובר ניתן לאבחן באופן ודאי כבר בתחילת שבוע 14 ובבדיקה נרתיקית ברזולוציה גבוהה אפילו בתחילת שבוע 13. הבדיקה ברזולוציה הגבוהה מאפשרת לנו לראות בשלב מאוד מוקדם גם את הגפיים והאצבעות.

בסקירה המוקדמת נבדקים גם סימנים היכולים להעיד על תסמונות בעובר כסימנים רכים לתסמונת דאון כמו הרחבת אגני כליות, מעיים אקוגניים, עצם ירך קצרה ועוד. במידה ועולה החשד לתסמונות כלשהן בעת הסקירה, המטופלת תופנה ליעוץ גנטי ותוכל לבצע דיקור מי שפיר שבודק את ההרכב הגנטי של העובר ועוזר לשלול או לאשש את הממצאים בסקירה.

חידוש נוסף ההוא שבמהלך הסקירה הרופא והנבדקת יכולים לראות את העובר בהדמיית תלת ממד. ההורים יכולים כבר בשבוע 12 לראות את תווי הפנים של העובר ניתן לראות את העובר מפהק, מתגרד ופורס אצבעות.

לבדיקות מוקדמות מאוד יש יתרון גם בהריונות תאומים, שבהם חשוב מאוד לדעת את מספר השליות על מנת לאבחן האם העוברים חולקים שליה אחת. ככל שהבדיקה מוקדמת יותר, כך ניתן לקבוע את מספר השליות וסוג ההיריון מרובה העוברים. בסקירה לתאומים קשה לעיתים לבדוק את העובר התחתון אשר מוסתר על ידי העובר העליון, אך שימוש במתמר נרתיקי ברזולוציה גבוהה מאפשר לבדוק אותו ללא הפרעה וכך שני העוברים יכולים לעבור בדיקה מדויקת של כל האיברים.

בדיקות משלימות - שקיפות עורפית וסיסי שליה

סקירת מערכות בשבועות 12-13 משלבת בתוכה גם את בדיקת השקיפות העורפית. בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקה להערכת הסיכון לתסמונת דאון שבה בודקים את עובי העורף של העובר, על פיו ניתן לקבוע את הסיכון הסטטיסטי לתסמונת. הבדיקה יכולה להתבצע החל משבוע 11 ועד לשבוע 13.6 (שבוע 13 + 6 ימים). במידה ומתגלים בסקירת מערכות או בשקיפות העורפית סימנים מחשידים לתסמונת, ניתן להפנות את האם לבדיקת סיסי שליה, בדיקה גנטית הדומה לבדיקת מי שפיר ומאפשרת לאתר תסמונות כרומוזומליות (לדוגמא תסמונת דאון) או תסמונות גנטיות אחרות. היתרון המשמעותי של סיסי שליה על בדיקת מי שפיר הוא שבדיקת סיסי שליה ניתן לבצע בשבועות 10-13, כך שאין צורך להמתין זמן רב, לעיתים עד חודש, לביצוע בדיקת מי שפיר.

ד"ר אורי ארליך הוא מומחה במיילדות וגינקולוגיה במרכז מור לאשה ברמת אביב ומנהל יחידת האולטרסאונד במחלקת יילוד וגינקולוגיה בבית חולים מעייני הישועה בבני ברק, בו מבוצעות מדי שנה כ- 20,000 בדיקות אולטרסאונד. הסקירות המוקדמות, המבוצעות במור לאשה, עושות שימוש במכשיר Voluson E10 שהינו מכשיר הדגל של חברת General Electric. המכשיר מצויד במתמרי האולטרסאונד בעלי רזולוציה הגבוהה ביותר עם הדמיות תלת וארבע ממד, ומאפשר אבחון ברמה גבוהה מאוד ע"י תמונה ברורה ככל האפשר של העובר בשלב מוקדם.