גוש בשד מהו?
גוש בשד הוא גידול של רקמה המתפתחת באזור השדיים. קיימים סוגים שונים של גושים הנבדלים זה מזה במראה ובמבנה. למרות שהאינדיקציה הראשונית במצב בו מופיעה בליטה מורגשת באזור היא כי מדובר בגידול סרטני, גושים בשד הם תופעה שכיחה וכ-80% מהם שפירים. אספנו עבורכן את כל סוגי הגידולים השפירים והממאירים, הנפוצים באזור השדיים.
פיברואדנומה
פיברואדנומה הוא גידול שפיר המתפתח בשדיים ונפוץ בעיקר בקרב נשים צעירות מתחת לגיל 30. על פי ה - American Society of Breast Surgeons Foundation כ-10% מהנשים בארצות הברית מאובחנות בפיברואדנומה. מקור הגידול הוא ברקמת החיבור של השד, וגידול שפיר זה יהיה לרוב גמיש ונייד בעל גבולות ברורים. פעמים רבות, פיברואדנומה עשויה להופיע בשני השדיים. לעתים הרופא המטפל ינחה על ביצוע ביופסיה כדי לשלול את היותו ממאיר.
איך מטפלים בפיברואדנומה?
כאשר מדובר בנגע שגודלו אינו עולה על 2 ס"מ אסטרטגיית הטיפול תהיה מעקב תקופתי באמצעות בדיקות ידניות ואולטרסאונד. במצבים בהם קיימת גדילה משמעותית או שמלכתחילה קוטר הגידול עולה על 2 ס"מ, תתבצע ביופסיה בהכוונת סונר ולאחר מכן ניתוח משמר שד לכריתת הגידול.
ציסטות בשדיים (המחלה הפיברוציסטית)
ציסטה היא ממצא נוזלי שעשוי להופיע באיברים שונים. ציסטות בשדיים שכיחות בעיקר בגיל המעבר אך יכולות להופיע בקרב נשים בכל גיל. זוהי תופעה נפוצה המופיעה ב- 30-60% מהנשים בגיל הפוריות. ציסטות בשדיים ילווו לרוב בתחושת כאב ורגישות אזורית, ביחוד בתקופה שלפני המחזור החודשי. הציסטות יכולות להופיע בגדלים שונים, באזורים שונים בשד או בשניהם. אבחון ציסטות בשדיים מתבצע בבדיקת שד ידנית ובבדיקת אולטרסאונד.
איך מטפלים בציסטות בשדיים?
ברוב המקרים ציסטות בשדיים אינן דורשות טיפול פולשני, טיפולים ביתיים ומשככי כאבים ללא מרשם עשויים להקל על תחושת הכאב ואי הנעימות. במצבים בהם קיימת ציסטה הגורמת לכאבים עזים, יתבצע דיקור בעזרת מחט, ודגימת הנוזל תישלח לבדיקה לאיתור תאים ממאירים.
גידולים ממאירים בשד
רוב המקרים של סרטן השד הם מסוג קרצינומה, גידולים ממאירים שמקורם בתאי האפיתל (רקמה בעלת מבנה צפוף של תאים הקשורים ומחוברים זה לזה) אשר ככלל מהווה את סוג הסרטן הנפוץ ביותר. הגידולים הממאירים בשד נחלקים לשני סוגים עיקריים: גידולים דוקטליים, שמקורם בצינורית החלב, וגידולים לובולריים, שמקורם הוא בבליטות ייצור החלב בשד. כמו כן קיימות שתי קטגוריות לסיווג הגידולים הממאירים בשד: סרטן שד לא פולשני, המתאר התרבות תאים לא מבוקרת שלא התפתחה מעבר לצינורית החלב בשד וסרטן שד פולשני הכולל תאים ממאירים שפיתחו יכולת ואף התרחבו, אל מעבר לנקודת הימצאותם הראשונית בשד.
סרטן שד לא חודרני (DICIS)
זהו גידול סרטני לא פולשני מסוג אנדוקרצינומה (גידולים שמקורם בתאי האפיתל של הבלוטות). סוג זה של סרטן מתאר גידול שמקורו בצינוריות החלב, שלא התפשט אל רקמת השד, בלוטות הלימפה באזור בית השחי או לאיברים נוספים בגוף. סרטן מסוג DICIS מאובחן בעזרת בדיקת ממוגרפיה והטיפול בו ייקבע בהתייחס לשלב המחלה.
LCIS - Lobular Carcinoma in Situ
מדובר על התרבות של תאים לא מבוקרים שמקורם בבלוטת ייצור החלב. למרות שהוא אינו חודר אל מעבר לבלוטת החלב, נשים המאובחנות ב- LCIS נמצאות לרוב בסיכון גדול יותר לסרטן שד פולשני, ועל כן צריכות להיות תחת מעקב רפואי תכוף הכולל בדיקת ממוגרפיה שנתית.
IDC - Infiltrating Invasive Ductal Carcinoma
גידול ממאיר פולשני המהווה כ-80% ממקרי הסרטן החודרני בשד. מקורו במעברי החלב של השד והוא פורץ גם לרקמות השומניות בו ועלול לייצר גרורות באיברים נוספים.
ILC - Ifiltrating Invasive Lobular Carcinoma
מקורו של סרטן פולשני זה הוא בבלוטות החלב בשד והוא קשה לאיתור בעזרת בדיקת ממוגרפיה.
סרטן שד דלקתי (Inflammatory Breast Cancer)
סוג נדיר של סרטן שד פולשני, המתפשט בכלי הלימפה שבשד. הסימן הברור ביותר לסרטן שד דלקתי הוא מראה נפוח אדום ודלקתי של עור השד.
Medullary Carcinoma
סרטן שד פולשני נדיר, המתאפיין בתאי סרטן גדולים המופרדים באופן ברור מהרקמות הבריאות. לגידול פולשני זה אחוזי החלמה גבוהים.
Mucinous Carcinoma
סרטן שד נדיר יחסית שמקורו בצינורית החלב. במקרה זה התאים הממאירים מייצרים ריר.
מחלת פאג'ט של הפטמה (Paget's Disease of the Nipple)
גידול שממאיר שמקורו במעברי החלב ומתפשט לתאי הפטמה. הוא עשוי להופיע כגידול פולשני ושאינו פולשני. סימני האזהרה הראשונים לו כוללים גירוי, אדמומיות ויובש באזור הפטמה, המדמים דלקת עור.
Phyllodes Tumor
גידולים אלה הם גדולים יחסית המתרבים במהירות ומקורם ברקמה החיבורית של השד (הסטורמה). ברוב המקרים מדובר בגידולים בעלי ממאירות נמוכה, אך לעתים עשויים הם להפוך לאגרסיביים יותר. הסרת גידולים אלה פשוטה יחסית, וכוללת את הסרת הנגע הגידולי עם שוליים צרים של רקמה בריאה.