מה זה ביופסיה?
ביופסיה היא בדיקה שמבוצעת כדי לאבחן גידול שנמצא באחד מאיברי הגוף במישוש או בבדיקות הדמיה שונות כמו אולטרסאונד, ממוגרפיה, MRI או בדיקת CT. הבדיקה, שבעברית נקראת דגימת רקמה, מאבחנת את אופי הגידול ומסייעת לרופאים להחליט האם הגידול הינו שפיר או ממאיר וכיצד לטפל בו. בדיקת ביופסיה מקושרת בדרך כלל לאבחון סרטן, אך היא משמשת לאבחון מחלות נוספות – מחלות עור, דלקות וכל מצב בו נמצא גידול חשוד באחד מאיברי הגוף. עם זאת, בגלל אופי המחלה, כאשר יש חשש לסרטן כמעט תמיד תבוצע ביופסיה באמצעים שונים. בדיקת ביופסיה מבוצעת לאבחון של סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן העור, סרטן צוואר הרחם וסוגים נוספים.
מתי צריך לעשות ביופסיה?
ביופסיה היא בדיקה שמבצעים על פי הפניית רופא, לאחר שהתגלה ממצא חשוד. בבדיקה נלקחת דגימה מהממצא ונשלחת לבדיקה. תוצאות הבדיקה יכולות ללמד הרבה על הגידול: האם הוא ממאיר (כלומר, סרטני) או שפיר, מה סוג הגידול, האם הוא דלקתי ועוד. בעזרת תשובת הפתולוגיה יציע הרופא המטפל על הטיפול המומלץ.
איך מתבצעת ביופסיה?
בכל בדיקת ביופסיה נלקחת מהגידול רקמה או נוזל (תלוי בסוג הגידול) ונשלחת לבחינה במעבדה. ההבדל בין סוגי הביופסיה השונים נובע ממיקום הגידול, גודלו וההיסטוריה הרפואית של הנבדק (למשל, במקרה שיש חשש לסרטן חוזר). כאשר הגידול נמצא באזור שלא ניתן למשש, כמו באיברים פנימיים או בעומק הרקמות, תתבצע הביופסיה בעזרת אולטרסאונד או מכשיר CT שמסייעים לרדיולוג שמבצע את הבדיקה להגיע במדויק אל הגידול.
מספר שיטות עיקריות לביצוע ביופסיה:
ביופסיית מחט דקה - fine needle aspiration או בקיצור FNA בשיטת ביופסיית מחט דקה נשאב מהגוש נוזל הנשלח לבדיקה. זו בדיקה מהירה שכוללת בדרך כלל רק הרדמה מקומית ואורכת מספר דקות. ביופסיה מסוג כזה יכולה לאבחן האם מדובר בגידול ציסטי או לא, אך לא תמיד מסוגלת לאבחן מעבר לכך ולכן אם לאחריה לא הגיעה תשובה מספקת, יש לבצע אבחנה נוספת. את לקיחת הדגימה מבצעים בהנחיית אולטרסאונד על מנת להגיע אל האזור החשוד בצורה מדויקת. ביופסיה בשיטת מחט דקה מבוצעת במור לאשה.
ביופסיית מחט עבה (טרוקאט)
בביופסיה מחט עבה הרופא מחדיר מחט חלולה ועבה יותר אל האזור הנבדק ושואב מספר דגימות (רקמות) שנשלחות למעבדה. בבדיקת התאים מהגידול ניתן ללמוד על אופי הגידול ולקבוע את דרך הטיפול המתאימה ביותר: כימותרפיה, הקרנות, ניתוח, טיפול הורמונלי וכדומה. כמובן שההחלטה על אופן הטיפול תלויה בגורמים נוספים. גם ביופסיית מחט עבה מתבצעת בהנחיית אולטרסאונד. הבדיקה נמשכת כ-20 דקות בלבד. לאחריה תתבקשו להישאר למעקב של כשעה ואז תוכלו לחזור לשגרה. ביופסיה בשיטת טרוקאט מבוצעת במור לאשה ובסניף מור בני ברק.
גריפה או חיתוך תאים
במקרה של גידול בצוואר הרחם או בפה, ניתן לקחת דגימה לביופסיה באמצעות גריפה של תאים. במקרה של ביופסיה לתאים על העור, ניתן לחתוך פיסות עור ולתפור את האזור החתוך לאחר מכן.
כריתה
לעתים חלק משמעותי או כל הגידול מוסרים מהגוף. הבחירה בלקיחת ביופסיה באמצעות כריתה מתבצעת בדרך כלל לאחר שנלקחה ביופסיה בשיטה אחרת, אך הממצאים שלה לא היו מדויקים ויש קושי לקחת דגימה משמעותית יותר מבלי לבצע הליך ניתוחי.
במקרים מסוימים מתבצעת ביופסיה במהלך ניתוח, על פיה המנתחים יכולים להחליט על המשך הניתוח.
פענוח ותוצאות הביופסיה
הרקמות שנלקחו במהלך הבדיקה נשלחות למעבדה, שם מאבחנים אותן תחת מיקרוסקופ לפי המראה ו\או לפי תגובת התאים לחומרים שונים. הרופא המפענח במעבדה יודע לזהות מאפיינים מסוימים של תאים סרטניים, על פיהם ייקבע האם התאים שנלקחו בביופסיה הם תאים סרטניים או לא. ממצאי הביופסיה יכולים ללמד על "גילו" של הגידול, את השלב בו המחלה נמצאת (במידה ומדובר בגידול ממאיר.
השלב הבא
במידה ונמצא כי התאים שנלקחו מגופך הם אכן תאים סרטניים, ובשילוב ממצאים נוספים מהביופסיה כמו שלב המחלה, הרופא ימליץ על המשך הטיפול. כיום ישנם סוגים רבים של טיפולים במחלת הסרטן ולעתים נהוג אף לשלב ביניהם. הבחירה בטיפול שכולל הקרנות, כימותרפיה, הסרת הגידול או טיפול הורמונלי תלויים בגורמים רבים. מלבד אופי הגידול, יש להתחשב גם באופי המטופל: הגיל והמצב הפיזי, היסטוריה רפואית, תגובה לחומרים שונים ועוד.
כאן תמצאי מידע נוסף על ביופסיית שד